Οι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΜΝΗΜΕΣ βασίζονται σε έργα των Salvatore Sciarrino, Luciano Berio και Gustav Mahler. Έργα που, το καθένα με το δικό του τρόπο, εξερευνούν τη σχετικότητα του χρόνου και της μνήμης στη μουσική δημιουργία, εισάγοντας έναν πολυπρισματικό προβληματισμό για τον χρόνο και τη μουσική κληρονομιά.
Στα επιλεγμένα κομμάτια αυτού του προγράμματος, οι τρεις συνθέτες εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϋπάρχοντος υλικού. Στην πρόσφατη ποπ κουλτούρα, η μουσική συχνά στερείται δημιουργικότητας και βασίζεται στην ανακύκλωση ως οικονομικά αποδοτική προσέγγιση, η οποία αντανακλά τις προτεραιότητες της μεταμοντέρνας κοινωνίας.
Αντίθετα, στη «σοβαρή μουσική», η διαδικασία αυτή συχνά χρησιμεύει για την ανάδειξη και την ενίσχυση των απόηχων του παρελθόντος. Ο Sciarrino, ο Berio, ακόμα και ο Mahler, επεξεργάζονται εκ νέου το «παλιό» μουσικό υλικό (λόγιες συνθέσεις του παρελθόντος, παραδοσιακή μουσική, συνθετικά «αρχέτυπα») για να επιστήσουν την προσοχή σε εκλεκτικές συγγένειες στο πέρασμα του χρόνου, τονίζοντας ή σβήνοντας τις συνδέσεις μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.
Στην ίδια συνθήκη, η πολυσχιδής τραγουδίστρια Νατάσα Τσακιρίδου ερμηνεύει αντιστικτικά/ συμπληρωματικά σκοπούς των μουσικών παραδόσεων του Τριεθνούς. Ένα αναπάντεχο δημιουργικό «μπλέξιμο» σε ανοιχτή συνομιλία με τον τόπο και την ιστορία του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Salvatore Sciarrino - Gesualdo senza parole (1998-99) για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, βιολί,
βιόλα, βιολοντσέλο και κρουστά
Salvatore Sciarrino - Le voci sottovetro (1998-99) για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, βιολί, βιόλα,
βιολοντσέλο, πιάνο, κρουστά και μεσόφωνο
Luciano Berio - Folk Songs (1964) για φλάουτο, κλαρινέτο, βιόλα, βιολοντσέλο, κιθάρα, κρουστά
(2) και μεσόφωνο
Gustav Mahler - Lieder eines fahrenden Gesellen (1884/1885) για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί (2),
βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, ακορντεόν, κρουστά και βαρύτονο
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Μεσόφωνοι: Έλενα Μαραγκού, Άρτεμις Μπόγρη
Βαρύτονος: Γιώργος Ιατρού
Παραδοσιακή ερμηνεύτρια: Νατάσα Τσακιρίδου
Την ορχήστρα συνθέτουν οι μουσικοί: Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Κώστας Γιοβάνης (Όμποε), Σπύρος Τζέκος (Κλαρινέτο), Φαίδων Μηλιάδης (Βιολί Ι), Κώστας Παναγιωτίδης (Βιολί ΙΙ), Ηλίας Σδούκος (Βιόλα), Μαρία Σκανδάλη (Τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (Κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράπτης (Ακορντεόν), Πτολεμαίος Αρμάος (Κιθάρα), Anton Gerzenberg (Πιάνο), Παναγιώτης Ζιάβρας/Μαρίνος Τρανουδάκης (Κρουστά)
Το παραδοσιακό σχήμα συνθέτουν οι μουσικοί: Γιάννης Μαύρος (κλαρίνο), Μαρίνος Τρανουδάκης (Νταούλι), Σταμάτης Πασόπουλος (Ακορντεόν/Γκάιντα)
Την ορχήστρα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Γιώργος Ζιάβρας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025, ώρα έναρξης: 19.30
Προαύλιο Βασιλικής Αγίου Αχιλλείου, Μικρή Πρέσπα
(*Η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται από την πεζογέφυρα του Αγίου Αχιλλείου. Για άτομα με αναπηρία ή δυσκολία κινήσεων θα υπάρχουν βάρκες κατόπιν συνεννόησης με την διοργάνωση)
Είσοδος Ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΕΛΕΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Μεσόφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως Φιλαρμονική και Άλτστατχερμπστ Ντύσσελντορφ, CoGNIMUS Collektiv, Armonia Atenea, ΚOA, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, κ.ά., με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Mέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει συμπράξει με αρχιμουσικούς όπως οι Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, Φιλίπ Ογκέν,Tόρστεν Γκαίμπελ, Φιλίπ Φορζέ, Γιώργος Πέτρου, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας, Νίκος Βασιλείου κ.α. Έχει τραγουδήσει σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Tουρκία, Αλβανία, έργα και σε πρώτες εκτελέσεις. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει δύο προσωπικά άλμπουμ,“Greek Songs by non-Greek Composers” (Etcetera Records) και “Into a Children’s Room” (Irida Classical). Διπλωματούχος μονωδίας του ATHENAEUM (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς), έχει μελετήσει με τους Δάφνη Ευαγγελάτου, Μέχτχιλντ Σταματάκη, Άρη Χριστοφέλλη, Ίνγκεμποργκ Νταντς, Φελίσιτυ Πάλμερ. Συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα ως μουσικός παραγωγός. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σάρρεϋ Αγγλίας.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΠΟΓΡΗ
Μεσόφωνος, σπούδασε πιάνο και κλασικό τραγούδι (δίπλωμα μονωδίας, τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς). Υπήρξε μέλος του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ (2009-11), ενώ συνεχίζει μελέτη ρεπερτορίου με τον Άρη Χριστοφέλλη. Έχει συνεργα- στεί με ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΣΟΚ, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Καμεράτα, Ergon Ensemble, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Συνεργάζεται τακτικά με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, ερμηνεύοντας σε παγκόσμια πρώτη έργα του (Η σκηνή των θαυμάτων, Φωνή δρυός, Λεπορέλλα). Στην ΕΛΣ έχει ερμηνεύσει Συνθέτη (Aριάδνη στη Νάξο), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Αντζελίνα (Η Σταχτοπούτα), Στέφανο (Ρωμαίος και Ιουλιέττα), Κερουμπίνο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Πρί- γκιπα Ορλόφσκι (Η νυχτερίδα),καθώς και τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα ̈Δέσπω” ( 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση).Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του Γκλουκ Ο θρίαμβος της Κλέλιας (Βασιλική Όπερα Λονδίνου), στο αφιέρωμα Icones για τα 80ά γενέθλια του Πήτερ Μάξουελ Ντέιβις, καθώς και στον κύκλο Madness (Φεστιβάλ Αθηνών). Τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τα 16 τραγούδια του Νίκου Σκαλκώτα (ΜΜΑ). Είναι απόφοιτη του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΥ
Βαρύτονος με σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μουσικής της Κολωνίας και την Ακαδημία Ρόμπερτ Σούμαν (Ντύσσελντορφ). Έχει εμφανιστεί σε όπερες και θέατρα σε Αμβούργο, Κολωνία, Δουβλίνο, Τορόντο, Βόννη, Ντόρτμουντ, Άαχεν, Αβινιόν, Μπέργκεν, Σαιντ-Ετιέν, Φριμπούρ, Μοντεπουλτσάνο, ΕΛΣ και Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Από το 2015 έως πρόσφατα ήταν μέλος του ανσάμπλ της Όπερας του Άαλτο στο Έσσεν. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Φίγκαρο, Βαλεντίνος, Γκουλιέλμο, Μαρτσέλλο, Σωνάρ, Άιζενσταϊν, Φάλκε, Ονέγκιν, Ορφέας και Προμηθέας. Συμμετείχε σε φεστιβάλ όπως Bachfest Leipzig, Holland Festival, Festival de Marseille, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Romaeuropa, σε σημαντικούς χώρους όπως Tonhalle Düsseldorf, Kölner Philharmonie, Philharmonie Essen, Muziekgebouw Amsterdam και Επίδαυρο. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών του Μπαϋρώυτ. Έχει πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιες πρεμιέρες σύγχρονων έργων των Schwenk, Γωγιού, Turnage, Παρασκάκη και Eckert.